V.V. de Kieviten - anno 1932
De gezelligste club van de Veluwe!

Walking football

v.v. De Kieviten is in september 2018 gestart met een afdeling walking football. Deze voetbalvariant is bedoeld voor mannen en vrouwen van 55-plus en heeft als belangrijkste regel dat er niet gerend mag worden.

“Via Walking Football kun je een leven lang van voetbal blijven genieten”

Voetbal hoeft niet snel te gaan om mooi te zijn. Dat bewijst deze voetbalvorm waarbij in wandeltempo op een kwart veld gespeeld wordt. Walking football houdt in dat er tijdens een partijtje niet wordt gerend. Er mogen geen slidings gemaakt worden en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Walking football heeft een lagere intensiteit waardoor blessures worden voorkomen. In een walking football-training komen verschillende oefenvormen aan bod die ook bij ‘gewoon’ voetbal worden gebruikt. Deze oefeningen worden op eigen niveau van de deelnemers aangeboden. De training wordt afgesloten met een partijtje walking football. En…ook belangrijk: daarna gaan we gezellig napraten in de zogenaamde derde helft, een onmisbaar onderdeel van een avondje hard werken.

Met walking football kun je bewijzen dat je je voetbalstreken nog niet bent verleerd. En zoals gezegd:  het is daarnaast een uitgelezen mogelijkheid om betrokken te raken bij een vereniging.

 Omschrijving

Een andere belangrijke regel die de veiligheid moeten waarborgen, is dat er geen schouderduwen of andere vormen van lichamelijk contact zijn toegestaan.
Het spel wordt gespeeld op kleine velden van 42 x 21 meter met minidoeltjes en de buitenspelregel is er niet. Een team bestaat uit 6 spelers en er is geen keeper. Tijdens het spel mag continue doorgewisseld worden.

Het walking football kent verschillende doelen. Het spel is bedoeld om ouderen op een verantwoorde manier in beweging te krijgen en te houden. Een ander belangrijk doel is om ouderen uit een sociaal isolement te halen.
En walking football heeft zijn waarde al aangetoond. Door een zogenaamde 0-meting en 20 weken later een 1-meting is aangetoond dat de groep een betere conditie heeft, sterker is geworden en beter in balans blijft. Dat is natuurlijk een fantastische motivatie om het spel te blijven spelen.

De wekelijkse oefenavonden vinden plaats op donderdagavonden van 19.00 uur tot 20.30 uur op de velden van vv de Kieviten in Voorthuizen.

Voorafgaand aan de training komen we eerst bij elkaar in het clubhuis. Onder het genot van een kop koffie nemen we o.a. het voetbal van de week door. Na de training houden we voor de liefhebbers nog een 3e helft, waarin we gezellig nabespreken. De trainingen staan onder leiding van een CIOS-gediplomeerde trainer.


Wij zorgen ervoor, dat er naast voetballen, op gezette tijdstippen ook andere activiteiten worden georganiseerd, denk bijv. aan barbecue-avonden.

Oproep

Ons team heeft wel enige versterking nodig. Dames en heren uit Voorthuizen en omstreken zijn van harte welkom om aan te sluiten. Kom gewoon eens een keer kijken of meedoen. De trainingen zijn op donderdagen van 19.00 – 20.30 uur op de velden van V.V. De Kieviten op Sportpark “de Gelder” aan de Oude Zeumerseweg 3 in Voorthuizen.

Voor aanmelden, vragen of extra informatie kun je terecht bij:

Hopelijk tot snel! 

Spelregels

Walking football hanteert dezelfde regels als het reguliere voetbal met een aantal uitzonderingen. Hieronder staan de belangrijkste spelregels op een rijtje:  

De tien gouden regels van  OldStars walking football zijn:

 1. Rennen

Het rennen met en zonder bal is niet toegestaan. Rennen wordt bestraft met een indirecte vrije trap op de positie waar de speler is gaan rennen.

 1. Sliding

Het maken van slidings is niet toegestaan. Een sliding wordt bestraft met een indirecte vrije trap op de positie waar de speler de sliding heeft ingezet.

 1. Intrap en indribbel

Indien de bal de zijlijn of achterlijn is gepasseerd  wordt de bal met de voet weer het spel ingebracht. Dit kan door in te trappen of in te dribbelen. De tegenpartij dient een afstand van minimaal drie meter in acht nemen.

 1. Aftrap

Het spel begint door middel van een aftrap in het midden van het speelveld. Ook na een doelpunt wordt het spel hervat door het nemen van een aftrap op die positie. De tegenpartij dient een afstand van minimaal drie meter in acht nemen.

 1. Buitenspel

Buitenspel is niet van toepassing op OldStars walking football.

 1. Bal boven heuphoogte

De bal mag niet boven heuphoogte worden gespeeld. Een pass of schot boven heuphoogte wordt bestraft met een indirecte vrije trap op de positie waar de speler de bal heeft getrapt.

 1. Vrije trappen, overtredingen en hoekschoppen

Een vrije trap is te allen tijde indirect. De tegenpartij dient een afstand van minimaal drie meter in acht nemen. Hoekschoppen worden genomen vanaf de hoekpunten door middel van een intrap of indribbel. Ook daarbij geldt dat de tegenstander minimaal drie meter afstand moet hebben van de bal.

 1. Keepers

Er wordt zonder keepers gespeeld.

 1. Lichamelijk contact

Lichamelijk contact is niet toegestaan. Een (schouder)duw of vasthouden wordt bestraft met een indirecte vrije trap op de positie waar de overtreding is begaan.

 1. Scoren

Scoren vanaf eigen helft is niet toegestaan. Zodra een speler de bal vanaf eigen helft in het doel van de tegenstander trapt, wordt het spel hervat met indribbelen of intrappen vanaf de achterlijn.

Lees deze tien regels goed voor het vergroten van het spelplezier.

Het leukste uurtje van de week…

Nieuws:

 1. Open dag

Op zaterdag 25 september van 10.00 uur tot 14.00 uur organiseert v.v. De Kieviten (afdeling “OldStars Walking Football”) een open dag voor 55-plussers.

Tijdens deze dag kunt u kennismaken met het landelijk razend populaire voetbalspel voor ouderen.

Op het programma staan:

 • Korte uitleg over de spelregels en het programma
 • Gezamenlijke warming up
 • Verschillende speelse oefenvormen
 • Demonstratiepartijen

Aan al deze activiteiten kunt u actief deelnemen, dus vergeet niet uw sportschoenen mee te nemen….

Tijdens deze dag zullen wij u uitgebreid informeren over deze aangepaste voetbalvariant en alle vragen waar u mee zit beantwoorden.

Wilt u meer weten? U kunt natuurlijk contact zoeken.

Jeroen Aalten

(secretaris, via info@de-kieviten.nl)

Gerard Rijksen    

(contactpersoon OldStars, gerrijk@gmail.com / 06 4713 1015)

 1. Gezondheidsbeurs

Sport en beweging is goed voor je gezondheid, zorgt dat je je soepeler beweegt en stimuleert sociale contacten, maar bovenal brengt sport en bewegen veel plezier. Om iedereen in beweging te krijgen en te houden biedt “Be Active & Creative” verschillende sport en bewegingsactiviteiten aan of ondersteunen ze.

Via de website www.beactivecreative.nl kunnen inwoners van de gemeente Barneveld, van jong tot oud, op een laagdrempelige manier kennismaken met allerlei verschillende activiteiten in de buurt.

Bezoekers kunnen via de button het activiteitenaanbod zien welke activiteiten er worden aangeboden en direct filteren op sport en bewegen of het culturele aanbod. Daarna kan er onder andere gefilterd worden op dorpskern en of leeftijd. Op deze manier kun je gericht zoeken naar een activiteit die bij jou past. Zie je er een leuke activiteit tussen staan? Schrijf je dan in via deze site.

V.V. De Kieviten (afdeling Walking Football) uit Voorthuizen gaat ook actief meedoen aan dit initiatief. Met name de OldStars, de mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder, gaan van zich laten spreken door regelmatig activiteiten op de site te zetten. Activiteiten zullen altijd gratis en laagdrempelig zijn, zoals bijvoorbeeld een maandlang gratis meetrainen.

Activiteiten kunt u vinden op de site: www.beactivecreative.nl